Mi is az a tömegkályha?

Ezeknek a kályháknak az igazi hazájuk Skandinávia (Svéd-, Finnország, Dánia), és Oroszország, és az évek alatt igen nagy fejlődésen mentek keresztül, sőt ma is ….
Nagyon hamar közkedveltek lettek az USA-ban, és Kanadában is. Ott falazott, vagy épített kályhának hívják, és meghatározásuk az Észak-Amerikai Kályhás Szövetség (MHA) szerint:
– Tömegük legalább 800 kg,
– Zárt tűztérrel rendelkeznek, melynek ajtaja zárva van az égési ciklus alatt,
– Falaik vastagsága nem haladja meg a 25 cm-t,
– Normál üzemeltetési körülmények között a külső felülete nem haladja meg a 110 C-ot, (kivéve a tűztér ajtót),
– A kályha belsejében a füstgázok a tűztérből egy legalább 180 fokos irányváltoztatás után, egy hőcserélő csatornába kerülnek, mielőtt a kéménybe távoznának,
– A hőcserélő csatorna (füstjárat) hossza, legalább kétszerese a tűztér magassági méretének.

A fenti felsorolás nagyon általános, és a legtöbb magyarországi cserépkályha is beletartozna. Ez a fogalom meghatározás inkább a brit nyelvterületen közkedveltebb kandallótól való megkülönböztetést szolgálta.
Magyarországon téglából már régen építettek kályhákat. Ezek azonban ugyanúgy épültek (ugyanolyan tűztér, és füstjáratok) mint a cserépkályhák, csak külső héjukat kályhacsempe helyett élére állított téglából készítették. Ezeket a kályhás szaknyelvben: ’téglakályhának’ nevezték.
A tömegkályhák hazai széles körű megismerése, és elterjedése a 2008-as évre tehető. Amikor a nemzetközileg elismert dániai kályhás mester (Lars Helbro) egy bemutató építés keretében épített egy dán típusú kályhát Ete-n. Ez a kályha tűzterében is más, mint a cserépkályhák, amely fölött egy ún. másodlagos égéskamrát is tartalmaz (a cserépkályhák nem), és a füstgázok nem egy hagyományos füstjáratban adják le hőjüket, hanem egy ún. ellenáramú járatban, amely minimum fél tégla (12 cm) vastagságú.
Azért, hogy ezeket a szerkezetileg eltérő fűtőeszközöket megkülönböztessék a cserép, vagy téglakályháktól: tömegkályhának nevezték el.

Mi is tehát a tömegkályha, illetve miben más, mint a cserépkályhák?

– nagyméretű tűzterükben egyszerre elhelyezhető a kályha felfűtéséhez szükséges tüzelő
– vastag 12 cm-es tűztér fala a következő begyújtásig sem hűl ki teljesen, ezáltal magas égési hőmérséklet lakul ki,
– a tüzelőt felülről kell meggyújtani. Az égés során bomló fagázok a tűztérből a másodlagos égéskamrába távoznak (mint a faelgázosító kazánnál); így igen tiszta, nagy hatékonyságú az égés,
– Puha fával (nyár, fenyő, …) is tüzelhetünk bennük,
– a másodlagos égéskamrát a tüzelő leégése után sütésre lehet használni a kemencéhez hasonlóan,
– nagyméretű üveges ajtónak köszönhetően kandalló hatás
– vastag külső köpenye miatt alacsony hőmérsékletű, de kiegyenlített, tartós, hosszú hő leadás,
– vastag külső, belső falának köszönhetően tartós, átrakása később szükséges,
– nagy tömegüknek köszönhetően (2,5-3,5 tonna) hosszú hőtárolás, ezért általában csak napi 1 begyújtást igényel, és 24 óráig fűt,
– tiszta égésnek, és a jó füstgáz hő hasznosító szerkezeti felépítésének (ellenáramú, vagy harang rendszerű) köszönhetően akár 80-90 %-os hatásfok.

Ezek közül az előnyös tulajdonságok közül egyesek hátrányként is jelentkezhetnek:
– A nagy tömeg miatt nem építhető emeletre, vagy egyéb kis teherbírású aljzatra, födémre,