Észak-Amerikai (USA-Kanada) kályhák

Ezek a kályhák tulajdonképpen ugyanazzal a finn/dán, vagy orosz kályha belső felépítésével rendelkeznek (mivel az Európából kivándorolt szakemberek honosították meg). Mégis fontosnak érdemes külön megemlíteni a különleges külső megjelenésük miatt.
Ezek a kályhák a külső köpenyfal elkészítésében mások; vagyis nem egy, hanem kétrétegűek. Jellemzőjük, hogy nem csak a tűzterüket építik samottból, hanem a ‘teljes kályhát’ tűztérrel, másodlagos égéskamrával, és ellenáramú- vagy harang hőtároló füstjárattal. Gyakorlatilag egy samottból készült füstgáz tömör ‘kész- belső-kályhát’ építenek.
Ez lehetővé teszi, hogy a külső köpenyfalat az egyéni ízléshez szabott LÁTSZÓ, DEKORATÍV BURKOLATTAL építsenek körbe: (klinker), lyukas/tömör téglával, hasított, csiszolt,vagy görgeteg kővel, vagy más falazóelemmel, amit adott estben vakolattal,vékony burkoló elemmel, vagy hasított kőlappal látnak el.
Emiatt az ottani technológiával épülő kályhák gyakorlatilag bármilyen külsőbe felöltöztethetőek (az éghető anyagokat kivéve), amelyeknek jó a hőleadása.
Ezért ezek a kályhák mind méretükben, mind külső megjelenésükben is nagyon tetszetősek, és az ‘amerikai álom’ megvalósult és kézzelfogható darabjai lettek.

ÖSSZEGZÉS:
-nagyon magas hőtároló kapacitás (hagyományos épületeknél is jó de a könnyűszerkezetes házaknál kis hőtehetetlenségét jól ellensúlyozza),
-a külső formájában, és a burkolathoz felhasznált anyagokban is nagy szabadság, széleskörű anyagválasztás; amivel jól harmonizálnak, és illeszthetőek a lakótérhez (egyéb külső-belső terében felhasznált anyagokhoz).
-dekoratív, exkluzív megjelenés,
-a kályha magjához felhasznált kimagasló mennyiségű samott miatt, nagyon hosszú élettartam,
-ami egyben magas anyag árral is párosul.
-a dupla-héjú építési mód miatt hosszabb építési idő, és többlet munkadíj.