A tömegkályha ún. fekete sütője pont úgy működik, mint egy kemence. Először is tehát néhány általános tudnivaló a receptek előtt! A recepteket először kis adagban érdemes kipróbálni akár kályhában, akár kemencében. Ki kell tapasztalni, hogy mikor kell betenni, mennyi ideig süljön. Az is fontos, hogy milyen a tepsi. A rozsdamentes tepsiben nem ég meg az alja az ételnek. Ha pár napig nincs fűtve a kályhában, a meleg nem lesz benne tartós, nem sülhet meg az étel. Ezért érdemes úgy időzíteni a sütést, hogy az előtte való napokban fűtve legyen. Ha vendégeknek szeretnénk készíteni valamit a kályhában, akkor azt előtte próbáljuk ki magunknak. Általában a kemencében készülő ételeket mind el lehet készíteni benne.

A lent felsorolt receptek biztosan nem állnák meg egy konyha magazin internetes felületén a receptek között. Mégis ezeket a ’recepteket’ töltöttem fel. A célom most inkább az, hogy meghozzam a kedvet a kemence, vagy kályha sütőjének használatához! Egyszerűbb, és nálunk is kedvelt ételeket választottam. Olyanokat, amelyek kevés idő ráfordítással, könnyen elkészíthetők. Illetve a régi ételeket szeretném, ha újra felfedeznénk!

(Érdeklődés, igény, visszajelzés esetén bővítem majd).

Mert ne feledjük: az étel, nem csak a test táplálására szolgál. Az étkezések a családi közösség helye is. De lehet baráti körben is kellemes időtöltés is a kályhában-kemencében ételt elkészíteni, majd közösen elfogyasztani. Az ételek elfogynak, de a családi, baráti kapcsolatok megmaradnak. És az így eltöltött idők kellemes emlékei is!

 

Tűzmester tepsis pecsenyéje!

Ezzel a recepttel kezdem, mert viszonylag egyszerűen, és kevés idő/munka ráfordítással elkészíthető, de nagyon finom tartalmas étel. Begyújtunk a kályhába, és míg leég, előkészítjük, megpucoljuk a hozzávalókat, összepakoljuk a tepsibe!

Hozzávalók:

  • tömegkályha,
  • szeletelt tarja,
  • burgonya,
  • lecsó,
  • 1 nagyobb, vagy 2 kisebb fej hagyma,
  • pác fűszerkeverék.

A tarja szeleteket (valami más zsírosabb, nem száraz hús is lehet) kiklopfoljuk, és szélein bevagdossuk. Az olajban feloldott pác fűszerkeverékben megforgatjuk, és a hűtőben pihentetjük fólia alatt. Használhatunk kedvenc házi fűszer pácot is. De kész tasakos Flekken, vagy Gyros páccal is biztosan finom lesz. A hússzeleteket mindkét oldalukon néhány percig elősütjük.

A burgonyát egy tepsi aljára fektetjük, és megsózzuk, borsozzuk. A hús pecsenye levéből locsolunk alá, hogy ne ragadjon le. Lecsót teszünk a tetejére, majd erre az elősütött hússzeleteket. Vörös, vagy lilahagymát hámozunk, majd karikára szeleteljük. A hagymakarikákat a húsra szórjuk. Alufóliával lefedjük a tepsit, és mehet a kályha sütőjébe.

Ha már majdnem kész, levesszük a fóliát, és mindkét oldalán megpirítjuk a hússzeleteket! Aki fűszeresebben szereti, a lecsó tetején: csípős paprikával, és kakukkfűvel, vagy majorannával is fűszerezheti!

Jó étvágyat kívánok!

 

Tűzmesterné Sajtos kiflije

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 2 dl olaj
  • 6 dl tej
  • 1 vagy 2 evőkanál só (ízlés szerint)
  • 10 dkg élesztő
  • tetejére tojás, sajt

Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk, és összegyúrjuk a hozzávalókat. Kb. egy órát pihentetjük. A tésztát 8 részre osztjuk, kis cipókat formálunk belőle. A cipókat kerekre nyújtjuk, és felvágjuk 8 cikkre. A cikkeket kívülről befelé felcsavarjuk kiflinek. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tetejét tojással megkenjük, sajttal megszórjuk, megsütjük. A tetejére tehetünk szezámmagot is.

 

Hawaii kifli

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 2 dl olaj
  • 6 dl tej
  • 1 vagy 2 evőkanál só (ízlés szerint)
  • 10 dkg élesztő
  • tetejére tojás, sajt
  • paradicsomos pizza szósz
  • darabolt konzerv ananász
  • sonka

Ez gyakorlatilag ugyanaz a sajtos kifli tészta. Udvari kemencézésnél szerettünk volna 2 féle süteményt. De nem akartunk sok időt tölteni tészta gyúrással, egyebekkel. Volt otthon kimaradva paradicsomos pizza szósz. A feltekerés előtt a tésztát kis szósszal megkentük, kis darab ananászt, és sonka szeletet tettünk bele.

Ki kell próbálni: nem bánja meg senki!

 

Lekváros bukta

Hozzávalók:

  • ½ kg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojássárga
  • 3 dl tej
  • 6 dkg zsír
  • 5 dkg cukor
  • csipet só
  • lekvár

Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk, összegyúrjuk a hozzávalókat. A zsírt érdemes a végén belegyúrni, amikor már összeállt a tészta. Megkelesztjük, elnyújtjuk, feldaraboljuk, lekvárral megtöltjük. Tetejét, oldalát zsírral megkenjük.

 

Kemencés Pizza

Örök recept. Kemencék elmaradhatatlan étele! Készíthetjük kályha sütő részében is.

Tészta: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 5 dl víz, 1 evőkanál só, 2 dl oliva olaj. Az élesztőt langyos vízben felfuttatjuk, majd összegyúrjuk a hozzávalókat. Egy órát pihentetjük. Kiolajozott tepsire tesszük, és ízlés szerinti feltéteket teszünk rá.

Kedvencem: a tejfölös alap. Sóval, kis borssal, és fokhagyma granulátummal ízesítjük, és sok-sok, lehetőleg friss kaporral!

A tésztára a tejfölös alap, majd:

  • füstölt tarja, vagy húsos füstölt szalonna
  • vörös, és lilahagyma,
  • kevés savanyú-vagy kovászos uborka,
  • kis hegyes csípőspaprika karikák,
  • és az elmaradhatatlan reszelt sajt!

 

Tömegkályhás vendégváró csemege

Ha vendégeket látunk, és jót szeretnénk beszélgetni a hideg téli napokon: vegyünk egy adag gesztenyét. A gesztenye darabok héját szurkáljuk meg egy kés hegyével. Vacsora közben leég a kályhában a tüzelő. Tegyük be a megszúrt gesztenyéket tepsiben a sütőbe. Ha megsült feltálaljuk. A baráti beszélgetések elmaradhatatlan kelléke lesz ezután!

 

Héjában sült burgonya

Ez mindig gyermekkoromat idézi fel, telente sokszor ettük. Nagyon kellemes emlék, nagyon ízletes volt kis vajjal, vagy kacsazsírral. Igaz akkor mi még hajában sült krumplinak hívtuk. Próbáljuk ki. Egyszerű, és nagyszerű étel.

A krumplit megmossuk, majd megsütjük a sütőben. Én fogpiszkálóval szúrom meg, és úgy ellenőrzöm, megsült-e? Az asztalra tesszük a tepsivel. A héját lehúzzuk, és ízlés szerint kis sóval, de akár margarinnal, vajjal, kacsazsírral ízesíthetjük a falatokat. De köretként is nagyszerű!

Ha a főételhez tálalnánk:

Lehetőleg egyforma nagyságú kis, vagy közepes darabokat válasszunk ki! A héjában sült egész szem burgonyákat hámozzuk meg. Majd kolbász, vagy más sült hús zsírjában egy serpenyőben forgassuk, és pirítsuk át.